1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Czy to rak czy zmiana łagodna? |
Ola Olka
Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 4174
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2019-04-09, 15:39 Temat: Czy to rak czy zmiana łagodna? |
marek_1980 witaj na forum.
marek_1980 napisał/a: | 1. czy guz z 2013 roku o charakterze naczyniaka mógł się zezłośliwić w raka? | Nie. Naczyniaki wątroby to łagodny rodzaj nowotworu wątroby które nie mają tendencji do zezłośliwiania. marek_1980 napisał/a: | czy naczyniak może przekształcić się w torbiel o takich rozmiarach ok. 10cm | Naczyniaki mogą przyjmowaś takie wymiary chociaż z reguły jest wielkości około 3cm. Czy mogą być otorbielone to nie wiem.
Zmiany które dają objawy albo są bardzo duże (powyżej 10 cm) lub szybko rosnące usuwa się operacyjnie.
marek_1980 napisał/a: | 3. jak myślicie czy to jest rak? od 2013 roku myślę gdyby była to zmiana złośliwa to bym już chyba 2 razy nie żył bez leczenia prawda przy raku wątroby i mając tak dużo zmianę ? | Też tak sądzę. Rak wątroby jest agresywnym nowotworem złośliwym. marek_1980 napisał/a: | Czy wynik z 2013 mógł być niepoprawny -złe rozpoznanie zmiany> może to był rak tylko guz sobie siedział i się nie zmieniał teraz urósł do prawie 10cm) | Każde badanie może dać błędną diagnozę ale w tym wypadku wydaje mi się to mało prawdopodobne. marek_1980 napisał/a: | Czy jest możliwie żeby naczyniak w ciągu 11 miesięcy raptem urósł tak szybko do prawie 10cm? | To możliwe. Przy szybkorosnących naczyniakach rozważa się usunięcie operacyjne.
Pozdrawiam serdecznie |
|
|